top of page

Szájhigiénia oktatása az idősek számára infokommunikáció segítségével

Updated: Oct 29, 2021


"Betegközpontú megoldás az intelligens és fenntartható egészségügyi ellátásért" ACESO


A vezető szájhigiéniai, szájápolási eszközöket gyártók egy olyan világot képzelnek el, ahol a napi orális egészségügyi rutinok felhasználhatók a fogyasztók oktatására, hogy átfogóan gondoskodjanak egészségükről.


A legkorszerűbb kutatások és a folyamatban lévő európai projektek arra törekszenek, hogy az egészségügyi ismereteket kivonják a napi szájápolási rutinból, és ezt a tudást az ellátás optimalizálására, valamint a hosszabb és egészségesebb élet kialakítására használják fel. Ebben az összefüggésben az "Aceso" projekt célja a modern mesterséges intelligencia (AI) technológiák kiaknázása egy integrált egészségügyi és szájápolási platform létrehozása érdekében, amelyben az intelligens eszközök adatelemzést használnak a felhasználók orális és általános egészségének és jólétének megismerésére. A megközelítés javítani fogja az orális egészségügyi, szájhigiéniai oktatást, és ösztönzi a betegek azon képességét, hogy aktívabb szerepet játsszanak egészségük megőrzésében. Így segítünk támogatni a fenntartható idősellátás jelenlegi tendenciáját, amelynek célja az öngondoskodás, a megelőzés és betegközpontú ellátás.


Az ACESO-ba integrálandó szájhigiéniai öngondoskodást támogató eszközöket a fogorvosokkal és szájhigiénikusokkal folytatott előzetes megbeszélések alapján választják ki. Akik aktív közreműködésükkel hangsúlyozták a helyes szájhigiénia fontosságát és a hyposaliváció (csökkent nyáltermelés) növekvő előfordulását, amely nemcsak az idősek, hanem a felnőttek körében is megjelenik bizonyos gyógyszeres kezelés (pl. kemo-; sugárterápia, stb.) miatt. A hiposaliváció súlyos orvosi, pszichológiai és társadalmi nélkülözést és szorongást okoz, különösen az idősödő népesség körében. Így ACESO az projektben bemutatjuk az idősek kiválasztásának, osztályozásának és bevonásának módszereit. Megfigyeljük egy 20 felnőtt és az idősek részvételével kapott stimulált nyálszekréció kezdeti vizsgálati eredményeit is. A résztvevőket a nyál állapotának szempontjából elemezzük nyugalmi állapotban és funkcióban is. Az elemzés sokféle választ mutathat meg. Egyes résztvevőknek alacsony a nyugalmi váladéka is lehet normális a nyálmirigyek működése. Néhány résztvevőnek alacsony nyáltermelése során a nyálmirigy aktivitása háromszorosára nőhet, de még mindig nem lesz elegendő. Egyes résztvevőknek elegendő szekréciója lehet nyugalomban, de működésükben a mirigyek nem tudnak megbirkózni, és az áramlás nem növekszik, hanem csökken. Néhányuknál normális nyáltermelést figyelhetünk meg, de lassú növekedést.

Az ACESO ambiciózus céljait egy multinacionális konzorcium valósítja meg, amely lengyelországi, romániai, svájci, szlovéniai és magyarországi tudományos és ipari partnereket is bevon. Ezekben az országokban számos különbség ismer a megcélzott felhasználók között. Következésképpen az ACESO-n belüli, a nemzeti szintű együttműködés képes lesz figyelembe venni a nemzeti háttérbeli különbségeket a platform fejlesztése, valamint a felhasználók képzése és oktatása során.



Az Aceso -ról

Az ACESO egy betegközpontú megoldás az intelligens és fenntartható egészségügyi ellátáshoz, amely kreatív megközelítést alkalmaz az integrált egészségügyi és szájápolási platform megvalósítására, amelyben az intelligens eszközök adatelemzést használnak az alkalmazkodó egészség és jólét érdekében. Az ACESO integratív módon figyeli a fizikai egészséggel (vérnyomás, glükóz, pulzusszám, oxigéntelítettség stb.), az aktivitással, az alvássalés a szájhigiéniával kapcsolatos paramétereket, amelyek az elsődleges felhasználók számára személyre szabott és adaptív visszajelzést biztosítanak, amelyet egy mögöttes mesterséges intelligencia motor kivon. A betegközpontú megközelítés, amely aktívan bevonja a felhasználókat egészségük megőrzésébe, egyértelmű előnyökkel jár az idősek és a gondozók számára is. Aceso projectet az AAL finanszírozza.



Az AAL-ról

Az AAL - Ageing Well in the Digital World - egy olyan finanszírozási program, amelynek célja az idősek jobb életminőségének megteremtése és az ipari lehetőségek megerősítése az egészséges öregedési technológia és innováció területén.



Contact:


9 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page